Terugblik op het Nederlandse tennisseizoen

Algemeen

Geplaatst op 18 december 2020 door Luuk Bartels

Nu de kerstvakantie is aangebroken en we nog steeds niet verlost zijn van een virus waar we geen grip op hebben, moeten we de mooie (tennis)activiteiten voorlopig nog even missen. Daarom hier wat leesvoer tijdens een wat eenzamere kerst dan normaal. Voor de geïnteresseerde Tenniphiliaan met zijn hart voor tennis op de juiste plaats, is dit een stuk om terug te blikken op het afgelopen tennisseizoen van onze welbekende Nederlandse tennissers. Toernooien waar menig Tenniphiliaan zichzelf later ook hoopt terug te zien, worden behandeld. Hoe presteerde onze nationale trots op de grote toernooien? Waar valt nog veel te verbeteren? En waar liggen de kansen voor volgend jaar? Kortom, een stuk om even de ellende om ons heen te vergeten en tennisjaar 2020 eens door te nemen.

We beginnen met een speler die de afgelopen jaren Nederland vertegenwoordigde in het mannen enkelspel. We hebben het over de 33-jarige Robin Haase. Waar hij voorgaande 9 jaren zich altijd plaatste voor de 4 Grand Slams, kwam hij dit jaar door geen enkele kwalificatie. Op het NK strandde hij in de kwartfinales en door verlies tegen Tallon Griekspoor is hij sinds dit jaar niet meer de beste Nederlandse singelaar. Een seizoen om snel te vergeten en hopelijk lukt het hem in 2021 weer om de top 100 in te duiken.

In het mannen enkelspel viel er vrij weinig te beleven, maar bij de dames hebben we een welbekend iemand rondlopen die kan spelen voor titels. Medio 2019 behaalde Kiki Bertens haar hoogste ranking ooit: plek 4 op de wereldranglijst. Begin 2020 begon ze op plek 9, maar dat is nog steeds uitzonderlijk goed voor een Nederlander. Ondanks het uitstekende jaar 2019, werd er nog steeds weinig laten zien op de Grand Slams en ook dit jaar viel ze hier tegen. Wel won ze knap het toernooi in St. Petersburg. Ook in de Fed Cup liet ze haar talent zien door beide partijen, onder groot gejuich van de aanwezige Tenniphilianen, te winnen. Helaas waren haar overwinningen en het support uit Delft niet genoeg om van Wit-Rusland te winnen.

Arantxa Rus was een van de dames die ook in de Fed Cup actief was. Maar zij verloor helaas haar partijen. De, van origine Delftse, speelster behaalde dit jaar wel 2 titels in het dubbelspel.

Een nog betere Nederlandse dubbelster is Demi Schuurs. Ze begon het jaar niet overtuigend, maar na de Coronapauze deze zomer, won ze met Peschke het prestigieuze Western & Southern Open in Amerika. Haar goede vorm viel te verklaren door de vele trainingsuren die ze had gemaakt in de lockdown. Alle openbare tennisbanen waren dicht waardoor Demi opzoek ging naar andere oplossingen. Ze kreeg uiteindelijk hulp van oud-tennisser Sjeng Schalken die een baantje in zijn tuin had liggen die ze mocht gebruiken. Ook het toernooi in Strasbourg won ze, dit keer met een andere dubbelpartner.

In het mannen dubbelspel was er ook succes. Voor Wesley Koolhof kon 2020 niet beter beginnen. De tennisser uit Duiven won in de tweede week van het jaar samen met Rohan Bopanna direct het toernooi in Qatar. Dit beloofde veel goeds voor de rest van het jaar en dit is gebleken. In september haalde hij de finale van de US Open, die eerder werd gewonnen door Nederlander Jean-Julien Rojer. Ook op Roland Garros deed Koolhof het goed met Mektic en haalde hij de halve finale. Het toppunt beleefde hij in het laatste toernooi van het jaar. Wesley won namelijk met Mektic het officieuze WK (Nitto ATP finals) in London en ging daarmee met een heerlijk gevoel de winterstop in.

Na deze samenvatting kunnen we concluderen dat Nederland een aantal goede dubbelaars heeft, plus Kiki. In het mannen enkelspel staat er niet eens een Nederland in de top 100 en dat is uitermate treurig. Hoe kan het dat uit een land waarin tennis de een na grootste sport is toch weinig goede spelers komen? In 2017 zei oud-tennisser John van Lottum al dat de Nederlandse tennissport in een neerwaartse spiraal zit. Volgens hem komt dit door de verouderde bestuursleden die bij de KNLTB actief zijn die niet de kennis hebben om belangrijke beslissing over de sport te maken. Of dit waar is weet ik niet, wel ben ik van mening dat er wat moet veranderen bij de KNLTB om een Grand Slam winnaar uit Nederland te hebben in de toekomst.

Geniet van de kerstvakantie, maar wees opgelet, want in januari gaat het nieuwe seizoen alweer van start!

Deel dit artikel

Geef een reactie